Body, Mind, Energy

Volgens Sadhguru, een Indiase yogi, is yoga de methode van het activeren en verfijnen van innerlijke energieën om de meest verheven mogelijkheden te realiseren.

Volgens de yoga philosophie zijn we samengesteld uit meerdere lagen of lichamen. Zoals er de medische fysiologie is, is er ook de fysiologie van yoga. Die leidt ons van de grove naar de subtielste niveaus van werkelijkheid.

De eerste laag of het eerste lichaam waarvoor yoga onze aandacht vraagt is het fysieke lichaam – de annamayakosha, of letterlijk: het voedsellichaam. Wat je nu het ‘lichaam’ noemt is slechts een geaccumuleerde hoeveelheid voedsel. Het is het product van alle voeding die je in de loop der jaren tot je hebt genomen.

De tweede laag is de manomayakosha of het mentale lichaam. Tegenwoordig hebben artsen het vaak over psychosomatische aandoeningen. Dat wil zeggen dat wat er in de geest gebeurt invloed heeft op het lichaam. Elke fluctuatie op het niveau van de geest heeft een chemische reactie, en elke chemische reactie veroorzaakt op haar beurt fluctuatie op het niveau van de geest.

De fysieke en mentale lichamen zijn als jouw hardware en software. Hardware en software kunnen niets doen als je ze niet aansluit op kwalitatief hoogwaardige energie. De derde laag van het zelf is dus de pranamaykosha, ofwel het energielichaam. Als je je energielichaam in volmaakt evenwicht houdt, ontstaat er geen ziekte in je fysieke en je mentale lichaam.

Er is een vierde laag, de vignanamayakosha genaamd, ofwel het etherische lichaam en ook nog een vijfde laag, de anandamayakosha.

De eerste drie lagen – lichaam, geest en energie, zijn datgene waarmee je kunt werken. Ze zijn mijn fundatie waarop ik mijn leven vormgeef en waarmee ik anderen wil helpen te ondersteunen door middel van voedingsadviezen & shiatsu massage.