Hoe kunnen we ons immuunsysteem, vanuit een holistisch perspectief, stimuleren om het beste met COVID-19 om te gaan?

qigong

Dit is waar Oosterse en meer specifiek de Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine of afgekort TCM) een belangrijke aanvulling kan zijn op de westerse geneeskundige benadering in een tijd van een aanhoudende COVID-19-pandemie. 

Een tweezijdig immuunsysteem

TCM gaat uit van een tweezijdig immuunsysteem. Het ene immuunsysteem is erfelijk of aangeboren, ook wel Jing genaamd, het andere is adaptief, het zogenaamde Qi. Deze twee immuunsystemen zijn de belangrijkste spelers bij de preventie of behandeling van COVID-19. 

In Yoga en de Chinese geneeskunde wordt de werking van het lichaam en de geest gezien als het resultaat van de interactie tussen bepaalde energieën. Deze energieën manifesteren zich in verschillende graden van “materialiteit”. Het lichaam en de geest zijn niets anders dan vormen van deze energieën. 

Qi en Jing

Volgens de Chinese geneeskunde zijn er veel verschillende types energie. Deze energieën worden Qi genoemd en beïnvloeden onze lichaam en geest. De Qi van ons immuunsysteem wordt “Wei Qi” genoemd. “Wei” betekent ‘verdedigen’ of ‘beschermen’.

‘Jing’ wordt meestal vertaald als ‘Essentie’ is de energie geërfd van je ouders. Dit Jing is dat wat de basis constitutie bepaalt. De sterkte en vitaliteit van elk persoon. Deze energie wordt na geboorte aangevuld met de energie verkregen uit voedsel en circuleert door het lichaam en in het bijzonder door de meridianen.

Dus hoe kunnen we zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem stimuleren om het beste met COVID-19 om te gaan?

Het antwoord op deze vraag ligt in een stimulering van de energieën in ons lichaam en specifiek de ‘Jing’ en de ‘Wei Qi’.

Creëer balans in je leven

De beste manier om iemand Jing positief te beïnvloeden is door te streven naar evenwicht in iemand levensactiviteiten: evenwicht tussen werk en rust, gematigde seksuele activiteit en een uitgebalanceerd dieet. Een directe manier om iemands Jing positief te beïnvloeden is door ademhalingsoefeningen, meditatie en bewegingsoefeningen als Tai Ji Quan en Qi Gong.

Stimuleer de werking van jouw interne organen en met name je longen, maag, milt en nieren

Qi wordt als verfijnde energie geproduceerd door de interne organen. De kwaliteit van de werking van het immuunsysteem is dus gerelateerd aan een orgaanfunctie of orgaansysteem bij een samenwerking van meerdere organen. De belangrijkste organen hierin zijn de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel. Dus hoe sterker deze orgaansystemen functioneren, hoe beter het immuunsysteem reageert op ziekteverwekkers.

De Qi van ons immuunsysteem, ‘Wei Qi’, biedt ondersteuning via twee verdedigingslinies. De eerste verdedigingslinie bevindt zich in de neus, keel, mond en op de huid. Het ademhalingssysteem (de longen) creëert dit defensieve Qi-veld, dat een natuurlijke barrière vormt tegen ziekteverwekkers. Tranen, slijm en speeksel maken hier ook deel van uit. Deze lichaamsvloeistoffen worden geproduceerd door verschillende organen, waaronder die van de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel (maag en milt). 

De tweede verdedigingslinie, bestaande uit fagocyte cellen – witte bloedcellen die ziekteverwekkers vernietigen – wordt ook gecirculeerd door ‘Wei Qi’. Zolang het aangeboren immuunsysteem sterk blijft, kunnen virussen niet voorbij deze eerste verdedigingslinies komen.

Als virussen er wel doorheen komen en de lichaamscellen infecteren, gaan lymfocyte cellen de strijd aan met het virus. Deze cellen ontstaan uit stamcellen in het beenmerg, dat energetisch verbonden is met de nier. Voor een sterke immuunrespons moeten de nieren op een hoog niveau functioneren.

De kracht van jouw immuunsysteem kan alleen gebaseerd worden op je eigen lichaam

Dit holistische perspectief vanuit de Chinese geneeskunde helpt ons ook te begrijpen waarom sommige niet-gevaccineerde personen hun natuurlijke immuniteit kunnen aanboren en niet ziek worden, terwijl andere personen, al dan niet gevaccineerd, toch ziek worden van COVID-19. De kracht van het aangeboren en het adaptieve immuunsysteem kan alleen worden gebaseerd op je eigen lichaam. Als het functioneren van alle belangrijke betrokken organen in het gedrang komt, wordt de “deur” in wezen opengelaten voor ongewenste bezoekers. Niet alleen kan een aanzienlijke hoeveelheid virus voorbij het erfelijke immuunsysteem komen, maar ook het adaptieve immuunsysteem zal een vertraagde of ontoereikende reactie hebben, waardoor infectie kan optreden.

Een optimale Qi stroom in de long, maag, milt en nier meridianen zijn dus in deze situatie van groot belang om de immuniteit te verbeteren. Door acupunctuur, shiatsu massage, kruiden en zelfzorg hulpmiddelen zoals ademwerk, meditatie, Qigong en acupressuur, kun je de orgaanfunctie stimuleren om de werking van het immuunsysteem te beïnvloeden.

Naarmate de pandemie voortduurt en de kortetermijneffecten van verschillende vaccins duidelijker worden, lijkt het waarschijnlijk dat COVID-19 hier zal blijven. Waarom niet vertrouwen op iets dat krachtiger en intelligenter is: de natuurlijke afweer van je eigen lichaam?